Ana Sayfa GÜNDEM 12 Mart 2023 412 Görüntüleme

YILDIZ, DEPREM BÖLGELERİNDE YAŞANILAN SORUNLARI DEĞERLENDİREREK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNDE BULUNDU

DEVA Partisi Elazığ Milletvekili Aday Adayı Ahmet Yıldız, deprem bölgelerinde saha çalışmalarını gözlemleyerek  değerlendirmelerde bulundu.

Deprem sonrası çalışmalarda koordinasyon ve alanında yetkin personel eksikliğine dikkat çeken Yıldız, Sahada ÖZNE DEPREMZEDE olmaktan çıkmış, belediye, yardım kuruluşu veya kişilerin üzerine kaymıştır. Bu durum son derece rahatsız edici ve İNSAN ONURUNA AYKIRI birçok olumsuz durumun oluşmasına neden olmaktadır.” Dedi

Sahadaki sorunları  maddeler halinde sıralayan Yıldız;

– Koordinasyon ve yetkin eleman yetersizliği aynı şekilde devam etmektedir.

– Sahada ÖZNE DEPREMZEDE olmaktan çıkmış, belediye, yardım kuruluşu veya kişilerin üzerine kaymıştır. Bu durum son derece rahatsız edici ve İNSAN ONURUNA AYKIRI birçok olumsuz durumun oluşmasına neden olmaktadır. Her türlü çalışmada odak ve özne DEPREMZEDE olmalıdır.

-Normalleşme sağlanamamakta hala temel ihtiyaç unsurları giderilememektedir.

-Temiz su, hijyen, duş, sağlıklı yaşam koşulları kamp ve diğer barınma alanlarında hala yeterli değildir.

-Sahada çeşitli etnik köken, mağdur, bölgesel ayrım vs insanlara karşı maalesef ayırımcı dil kullanılmakta ötekileştirme, mağdur bırakma, stigmatizasyon yapılmaktadır.

– Belediye yönetimleri ve hizmetlerde seçim baskısı olduğu çok net görülmekte bu durum vatandaş tarafından öfke ile karşılanmaktadır.

-Hala yardımlar depremzedenin talep ve gerçek ihtiyacına yönelik değil gelen malzemenin durumuna göre yapılmaktadır. AKILCI, SAHA İHTİYAÇLARINI VE AFETLERDEKİ EVRELERE GÖRE OLUŞACAK ihtiyaçlara göre planlama ve malzeme talep/temini yapılamamaktadır.

-Çevre ve depremin çevresel etkileri yok sayılmaktadır. Şehirler radon kaynağı, moloz yığını haline dönmüştür.

ÖNERİLER:

Saha çalışmaları sonrası açıklamalarda bulunan Yıldız, bu sıkıntıların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinde bulundu.

-Modern şehirleşme planları yapılmalı her kriz/felaketin doğru başlangıçla bir fırsata dönüşebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bu felaket sonrası oluşan fırsat doğru kullanılmalıdır (Hatay’da serbest bölge, malatyada Ticaret merkezi, maraşta tarım ürünleri merkezi gibi projeler gündeme alınabilir).

-Kentler planlanırken olası her türlü felaket için kent nüfusuna oranla belirlenecek olan altyapısı hazır çadır, konteyner, sahra çadırları ve diğer güncel acil barınma/yaşam alanları oluşturulmalıdır. Afet zamanlarında burada sadece konteyner vinçle üzerine konulmalı altyapı için zaman harcanmamalıdır.

-Kentler AFETLERİN EVRELERİNE UYGUN OLARAK (Evrensel olarak her afetin geçeceği evreler belirlenmiştir) uygun hazırlıklarını tamamlamalıdır.

-Ayrıca bu alanlarda çelik konstrüksiyonla, mutfak, duş, sağlık birimi, ibadethane, eğitim alanları, resmi kurum irtibat bürosü gibi gerekli sosyal alanlar hazır tutulmalıdır.

-Şehirlerin TEK SU KAYNAĞI, TEK GİRİŞ ÇIKIŞ YOLU, TEK ENERJİ KAYNAĞI sorunu, su şebekelerinin ızgara değil daha ucuz olan kör uç/ağaç dalı modeli ile yapılmış olmaları 2023 yılı dünyasında kabul edilemez bir geri kalmışlık örneğidir. Bugün bir çok sorunun temelini bu alternatifsizlikler oluşturmuştur.

– Ulusal bütçede pay ayırmakla birlikte yerelde belediyelerin vergilerinde ilgili coğrafyaya uygun olarak yapılacak RİSK ANALİZİNE göre ön görülen YÜKSEK RİSKLİ konular için yerel kaynak tahsisi yapılmalı ve bu risklerin kontrolü lehinde harcanmalıdır.

– Belediyeler bünyesindeki İtfaiye müdürlükleri acilen Deprem Afet ve Yangınla Mücadele Müdürlüğü/başkanlığı olarak güncellenmeli ekip ve organizasyonlar bu yönden düzenlenmelidir.-Şeffaflık, hesap verilebilirlik, sürdürülebilirlik, insan ve çevre odaklılık, izlenebilirlik ve sorumluluk her türlü faaliyetin temeli olmalıdır.

-Her türlü çalışmada CESUR ve NAZİK olunmalıdır. Unutulmamalıdır ki Cesaret Bilgelik ve Nezaket taklit edilemez…

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com