Tarihin birçok sahnesine sahiplik etmiş ilimizin en büyük değerlerinden biri olan Harput her geçen gün tarihi dokularını kaybetmeden büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Yüzyıllardır varlığını sürdüren ve şehrin içerisinde adeta bir antik kent görünümü sağlayan bu mahalle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Yıllar boyunca tarihin en büyük kalıntılarına sahip olduğu halde yeterli derecede değerlendirilemeyen ve bir o kadarda şehrimizin kalbi olan bu mahallede son dönemlerde Elazığ Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalar takdire şayan denilecek derecede.
Harput ile Ulukent mahallesini birbirine bağlayan ve türkülere konu olan tarihi Hüseynik yolundan Basın Müzesine,
Harput Musiki Müzesinden Hoca Hasan Hamamı Müzesine, Fincan Müzesinden Belediye Konuk Evine, Cam seyir terasından Harput Arastaya kadar birçok yeni yapı ve restorasyon çalışması ile Harput Mahallesi yeniden canlandırıldı.
ELAZIĞ’IN TARİHİ GÜZELLİKLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILDI
Harput’un sahip olduğu güçlü birikimle yaşatılması, kültürel ve sanatsal tüm birikimiyle yeni bir yaşam merkezi olması hedefi doğrultusunda yeni müzeler ve alanlar açıldı. Elazığ Belediyesi’nin azimli ve profesyonel çalışmaları ile buram buram tarih kokan bu mahallede insan sirkülasyonu büyük oranda arttırıldı.
Genç ve milliyetçi kimliği ile ön plana çıkan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın seçim vaatleri arasında yer alan tarihi Harput Mahallesi yeniden şehrin tarihine ve turizime kazandırıldı.
ELAZIĞ MÜZELER ŞEHRİ STATÜSÜNE GETİRİLDİ
Tarihi mimarinin en güzel eserlerini bünyesinde barındıran Harput mahallesi yapılan müzeler ile yeni bir cazibe merkezi haline getirildi. Tarihsel süreçteki gelişim evreleriyle basın tarihine ışık tutan Basın Müzesi, yoğun ziyaretçileriyle şehir kültürü ve turizmine de önemli kazanımlar sağlıyor.
Türk müziğinde istisnai bir yere sahip Harput musikisinin tüm unsurlarıyla yaşatıldığı Harput Musiki Müzesi, tüm müzik severleri aynı noktada buluşturuyor. Müze, Türk musikisinde istisnai bir yere sahip olan Harput musikisinin ölümsüz nağmeleriyle konuklarına tarihe yolculuk yapma olanağı sağlıyor.
Tarih boyunca Harput Musiki Havzasında kullanılan enstrümanların sergilendiği müzede, Kürsübaşı, Çaydaçıra ve folklor ekiplerinden oluşan slikon heykeller ve Kürsübaşı musikisinin icra edildiği bir bölüm yer alıyor.
Harput’un bu devasa değişiminden mutluluk duyduğunu ifade eden Elazığlı vatandaşlar yapılan bu çalışmalar ile hem sosyal kültürel alanların genişletildiği hemde şehrin ekonomisine önemli boyutta katkı sağladığını vurguladırlar.