Ana Sayfa KÖŞE YAZILARI 24.09.2023 432 Görüntüleme

AV. DR. İRFAN SÖNMEZ’İN KALEMİNDEN…TEK DİL BÜTÜNLEŞTİRİR..

Siyaset dinamik bir alan. Bir gün doğru olan bir politika başka bir gün yanlış olabilir. Şartlar yeni politikalara zorlayabilir.

Çağının doğrularını yakalayamayanlar, kaybederler.Geçmiş, her zaman bu güne örnek olmaz. Geçmiş, her zaman geçmişte de kalmaz.

Tarih boyunca ülkeleri tuzağa düşüren politikalar  çoğu zaman geçmişten taşınır. Bunun için hep parlak isimler  ve toplumsal kabulü yüksek kavramlar kullanılır. Doğru yanlışa, iyi kötüye, güzel çirkine, alet edilir. Bizde, varlık ve birliğimize yönelik hamleler, kullananın siyasi pozisyonuna göre bazen din, bazen Osmanlı, üzerinden yapılmıştır. Bunları tek tek örneklendirmek mümkündür.

Özellikle yeni anayasanın pişirildiği şu günlerde benzer hamleler yine gelecektir. Yakın geçmişte CB sistemine geçme karşılığında eyaletleşmenin ne kadar güzel bir şey olduğu Osmanlı örneği üzerinden anlatılmıştı.Bazı çevrelerde, geçmişte yapılan her şeyin doğru olduğuna dair bir kabul var. Elbette her milletin geçmişinde doğrular da yanlışlar da vardır. Lakin o doğrular, o geçmişin, o şartların doğrularıdır. Hayat canlı bir süreçtir. Zaman değiştikçe yeni doğrular eski doğruların yerini alır, artık eski, örnek olmaktan çıkar.

İşin bir başka boyutu da tarihin tek düze işlemediği, toplumdan topluma değişen doğrular olabileceği gerçeğidir. Tarihten bugün savunduğunuz görüşleri teyit eden örnekler de, yanlışlayan misaller de çıkarabilirsiniz. Osmanlı’da eyaletler vardı evet ama Osmanlı bir imparatorluktu, milyonlarca kilometre toprağa hükmediyordu.Ama aynı Osmanlı milliyetler çağına geçildiğinde, “Vilayet Kanunnamesi” ile şehirleşmeye gitmiş, yönetimi merkezileştirmişti. Bu da eyaletleşmeye son vermek,çağın ruhuna göre hareket etmek demekti.Bu iki örneğe bakarak acaba hangi Osmanlı’ya göre hareket edeceğiz?

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com